Toepassingen voor kruiskoppelingen

Kruiskoppelingen zijn koppelingen die gebruikt worden voor assen die niet op dezelfde lijn liggen. Kracht en precisie is een vereiste hierbij. Het spreekt vanzelf, dat er aan zulke koppelingen hoge eisen worden gesteld. Ze moeten stevig genoeg zijn, maar ook flexibel genoeg. De ronddraaiende beweging van de éne as moet overgebracht worden op de andere as, en beide assen moeten kunnen blijven scharnieren.

Een cardankoppeling wordt bijvoorbeeld gebruikt tussen de versnellingsbak van een auto en het differentieel. Hierbij moeten de uiteinden van de cardanas ten opzichte van elkaar bewegen, zodat er vering is. Daarom wordt er een uitschuifbare kruiskoppeling gebruikt. Om te zorgen dat het toerental in beide aan elkaar gekoppelde delen ondanks de hoek hetzelfde blijft, wordt een dubbele kruiskoppeling gebruikt.

Verschillende soorten kruiskoppelingen

Omdat niet iedere hoek hetzelfde is, en ook de afstand tussen twee assen niet altijd hetzelfde is, zijn er verschillende soorten kruiskoppelingen. Grof ingedeeld zijn er enkele, dubbele en uitschuifbare types. De enkele worden gebruikt voor toepassingen met een hoek van maximaal 45 graden, de dubbele voor toepassingen met een hoek van maximaal 90 graden, en de uitschuifbare om afstanden te overbruggen, die variëren als de assen ten opzichte van elkaar bewegen.

Hoge kwaliteit materiaal

Omdat er hoge eisen aan deze koppelingen worden gesteld, zal het je niet verbazen dat het materiaal waar ze van gemaakt worden, van hoge kwaliteit moet zijn. Goede cardankoppelingen voldoen aan een DIN808 norm en zijn gemaakt van een hoge kwaliteit staal, RVS of composiet. Daarnaast is vernikkeling mogelijk.

De glijvlakken in deze koppelingen zijn inductie gehard. Een beschermbalg met vet zorgt voor een nog langere levensduur. Als er sprake is van agressieve omgevingen, of abrasieve omstandigheden (waarbij de delen sterk langs elkaar heen schuren), zorgt deze beschermbalg dat de koppeling hiertegen bestand is.

Toerental

Voor heel hoge toerentallen zijn er cardankoppelingen met naaldlagers, en voor lage toerentallen met glijlagers.

Deze naaldgelagerde en glijgelagerde kruiskoppelingen worden vaak toegepast in de machinebouw, bij landbouwmachines, valve- afsluiters of de mobiele industrie. Welke cardankoppeling gebruikt wordt, is dan afhankelijk van het toerental dat nodig is.

De juiste kruiskoppeling kiezen

Welke soort kruiskoppeling je nodig hebt voor jouw machine is dus afhankelijk van veel factoren.

Je kunt je het beste goed verdiepen in de omstandigheden waaronder de koppeling zijn werk moet doen om vast te stellen welke variatie het meest geschikt is.

ACH Aandrijftechniek kan je helpen vaststellen welke eigenschappen de cardanas in jouw machine moet hebben, en welke variatie dan het meest geschikt is.

Andere leuke artikelen...